top of page
  • etarrago

TRUMP I EL MUR

Actualizado: 31 oct 2019

La barrera que ara tothom està veient i sentint a la televisió, ràdio, diaris i en tots els mitjans en general; la que està separant dues cultures o poblacions, i no està donant noves oportunitats a immigrants té més història del que sembla. La cara que en sabem és que Trump vol Mèxic fora dels Estats Units, però, quins motius i fets hi ha més enllà?


Aquest mur és un projecte iniciat per Bill Clinton, un dels anteriors governants dels Estats Units; i ho va fer a l’any 1994, unes dècades després de la 2a guerra mundial. En va alçar el primer tram com a part de “l’l’operació Guardià”. En un principi, el seu objectiu era reduïr o eliminar la immigració il·legal mexicana o d’Amèrica Central.


Més tard, al 25 de gener de 2017, Donald John Trump va firmar un decret autoritzant la seva construcció i va insistir que seria finançada pel govern mexicà, del qual el president n’era Enrique Peña Nieto. Per la seva part, ell va negar en vàries ocasions que això succeís, tot i que actualment així ho està fent l’estat de Mèxic. Així que a l’abril d’aquell mateix any, Trump va renunciar a aquesta construcció en el seu primer any fiscal com a president. El congrés del país no estava disposat a gastar tants diners i alguns propietaris de les terres no cedirien els seus terrenys per fer un mur.


El 10 de maig de 2018, el secretari intern de defensa de EEUU Patrick Shanahan va anunciar que destinaria 1.500 milions de dòlars per a la construcció del mur, dels quals 604 milions formarien part de la ajuda a les forces armades i així es va donar el finançament per al projecte. Per altra banda, a la seva campanya va anunciar que el cost seria d’aproximadament 12.000 milions de dòlars, però finalment el cost segons un informe del ministeri de l’interior és de quasi bé el doble, 22.000 millons.


Tornant als detalls, anem a fer una petita biografia d’aquest home, conegut internacionalment. El seu nom complet és Donald John Trump i va néixer al juny de 1946, és a dir, que ara la seva edat és de 73 anys, i a les eleccions del Novembre de 2016 contra la seva rival Hillary Clinton, es va proclamar 45è president dels Estats Units d’Amèrica. Trump és un dels homes més rics del planeta amb una fortuna de valor net de 3.100 milions de dòlars, ocupant el lloc número 766 de la llista. En comparació als altres 44 governants, ha sigut diferent en el àmbit de que és el president del país més ric de la història així mateix que l’únic sense servei militar ni cap càrrec polític exercit abans d’aquest.


President dels EEUU Donald Trump

El president estatunidenc vigent acusa als mexicans d’exportar drogues i armes al seu país. En evidència, és fàcil aquest tipus de negoci il·legal ja que dels 3200 km de frontera que hi ha, uns 2500 són desert (Arizona) sense cap tipus de regularització per culpa de lo díficil que es controlar tota l’extensió. De moment només n’hi ha entre un terç i la meitat construït, i s’estén des de San Diego fins Tijuana, a l’estat de Califòrnia (els seus extrems són el Golf de Mèxic i l’Oceà Atlàntic). Falten uns 2000 km per completar-lo, ple de rius, boscos, zones àrides... que de moment estan coberts per càmeres, sensors tèrmics, rajos X i més de dos mil agents vigilant.


Foto del complex muntanyós entre les dues terres (dreta: mapa del relleu).

Milers de persones creuen la frontera diàriament. A l’any 2003, es van registrar 88 milions de vehicles i 48 milions de vianants.


Mapa de la BBC que ens mostra una frontera de 3200 km /2000 milles dividida en 9 zones de patrullatge.

La barrera té unes dimensions d’entre 5’5 i 9’1 metres d’alçada, i 2 metres més sotaterra per evitar túnels subterranis.


Foto d’immigrant intentant sobrepassar la barrera i de dues criatures mirant a través dels barrots.

Aquest mur, com podeu observar a l’anterior imatge, està format per pals d’acer pintats de negre, i no un mur de ciment com havia promès inicialment, per tal de que els barrots estiguin tant calents que sigui impossible creuar la tanca. Per culpa d’això, immigrants amb necessitat d’anar a EEUU, creuen el desert d’Arizona o s’arrisquen, i ja més de 500 persones han mort a l’intent, segons el grup defensor de Drets Humans.


Aquesta decisió ha estat molt criticada per força habitants, les famílies dels quals han quedat dividides. Pensen també que Trump està sent molt violent i radical, però hi ha informació que revela que durant el govern de Barack Obama molts més mexicans van ser deportats del país.


Un resident del costat de la frontera de Tijuana va fer una declaració interessant. "En obligar als migrants a creuar deserts i muntanyes, els que aconsegueixen sobreviure a una prova tant dura, demostren ser físicament forts i laboralment vàlids per al tipus de mà d’obra que els Estats Units requereix”.


Fotos d’un gran grup d’immigrants travessant la frontera per un riu que connecta els dos territoris.

D’altra banda, s’està discutint els inconvenients de la immigració de mexicans. Ara mateix, els Estats Units constitueixen el país on es consumeixen més narcòtics, cosa que fa que el benestar disminueixi i la salut sigui pitjor. Tot i això, hi ha molta gent que no està d’acord amb la violència que està sent usada i qui opina que el seu únic servei és tancar oportunitats i deixar a famílies dividides entre les dues terres.


Foto de la protesta contra la barrera.

Una de les últimes notícies que tenim sobre aquest procés, és que, nerviós per la quantitat de migració, fa uns mesos va proposar una sèrie de mesures heterodoxes com disparar a les cames dels mexicans que intentaven creuar el mur o bé complementar-lo amb una gran fossa d’aigua plena de caimans i serps.


Fins ara sabem això, però sembla que aquest tema donarà per més debats.


Marina Pastor, Marc Martínez & Abril Tejedor

4 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page